Jag är tillbaka!



Hej på er!





Imorse landade jag och älsklingen efter två veckor i ett soligt Mexico!
Det har varit jättehärligt och vi har haft jättetur med vädret.





Grå dagar med undantag



Det är under den här tiden på året som man inte har så värst höga förhoppningar på vädret. Så när det plötsligt är strålande sol vet man inte riktigt var man ska ta vägen. Jag beger mig utomhus och försöker hitta på diverse ärenden och gå långa promenader enbart för att få njuta av solen så länge som möjligt.

Härligt!



Semla nummer 3



Jag gick förbi Brogyllen och kunde inte låta bli att slå till. Deras semla har vunnit utmärkelsen godaste semlan tidigare år och varit riktigt god som jag minns det. Dessutom är det svårt att få tag på deras semlor om man kommer på eftermiddagen då de sålt slut.

Pris 29 kr/st







Det som jag kommer titta efter är följande:

1. Mängden mandelmassa och dess karaktär
2. Bullen -torr/saftig, eventuell kryddning
3. Semlans lock (storlek)
4. Grädden, mängd och smak
5. Helheten och utseendet




Omdöme


1. Mängden mandelmassa och dess karaktär- Besvikelse på alla punkter. Det första man ser när man tar bort locket är ett hål. Istället för grädde eller förhoppningsvis mandelmassa ser man den tråkiga bullen. Dålig start.
Mandelmassan hade en stark konstgjord arom/smak, konsistensen var alldeles för slät och det var för lite mandelmassa.
Ingen slump tyvärr, båda semlorna såg ut så här.



Fusksemla?

2. Bullen -torr/saftig, eventuell kryddning - Bullen hade en god kryddning och smakade mycket. Men något seg bulle.


3. Semlans lock (storlek) - Bra storlek på locket. Besvikelse när man tar bort det dock...

4. Grädden, mängd och smak-  God grädde, lagom mängd. Men det ska inte se ut så här under locket!

5. Helheten och utseendet - En bulle som inte är något extra alls, den är inte ens lagom bra. Är den dessutom så slarvigt gjord så har man som bageri halkat ner rejält på betygsskalan.


Antingen minns jag helt fel eller så har Brogyllen blivit avsevärt sämre på att göra semlor. Vad vet jag, det är väl så att de lever på ryktet om goda semlor.


Ingen semla jag köper igen, trist.








Frigöra hyllmeter




Mer utrymme och en slant på köpet. Det är därför som gammal kurslitteratur nu rensas ut och fotograferas för att sedan läggas upp till försäljning på nätet. Man hinner samla på sig en hel del böcker genom åren. En del har man knappt haft användning för.

Jag har dragit ut på det här projektet ett tag. Har inte varit sugen på att ta fram allt, fotografera och kolla upp priset på de 10-15 böckerna. Men det känns ändå lockande att bli av med dem.



Det dröjde...



Men så kom den äntligen, vinterns första snö föll över stan idag. Även om snö och slask är något man snabbt tröttnar på är det ändå härligt för en stund. Särskilt när det ser ut så här...

 





Gräddfesten fortsätter



Vi gårt ut hårt med provningen av semlor i år. Nu har vi avverkat och betygsatt den andra för i år.

Den här gången inhandlad på Coop Avenyn, inköpspris 25 kr.






Det som jag kommer titta efter är följande:

1. Mängden mandelmassa och dess karaktär
2. Bullen -torr/saftig, eventuell kryddning
3. Semlans lock (storlek)
4. Grädden, mängd och smak
5. Helheten och utseendet







Omdöme

1. Väldigt mycket mandelmassa vilket skulle vara bra om det inte var för att den hade en så konstig och stark arom. Inte alls lyckat detta.

2. Bullen var godkänd, men väldigt tung och kompakt. Inte torr däremot vilket ger den ett plus.

3. Semlans lock var stort, det gillas.

4 Grädden, väldigt god grädde och en bra mängd.

5. Helheten och utseendet, sammantaget ett medelbetyg. Det blir att samla ihop alla spretiga intryck. Men det helt klart sämsta med semlan är mandelmassans obehagliga och syntetiska smak.

Ingen semla som jag gärna köper igen. Det finns godare.



Betyg



Lediga dagar




Vad härligt det är med långhelg. Trots att vi har hunnit ta det lugnt och njuta av ledigheten så har vi hunnit med mycket också. Här om dagen var vi förbi hos älsklingens föräldrar en sväng. Det blev längre än vi först hade tänkt och vi blev kvar och blev bjudna på mat och godsaker. När vi satt framför den mysiga brasan var det svårt att tänka tanken att vi snart skulle ut i kylan och åka hem.

Vi har även hunnit träffa en kompis till mig och hennes kille och ätit godsaker.
Allt detta ätande har vi vägt upp med två pass på gymmet. Så det nya året har börjat med lite av varje, godsaker och motion.

Det krävs inte så mycket för att man ska ha det bra :).



Premiär 2012 -semlan är här!



Jag älskar semlor! Därför brukar jag hinna avverka ett par stycken under perioden januari-mars.
Men det är inte semla som semla, det är väldigt stor skillnad mellan bagerierna.

Redan förra året och året dessförinnan hade jag en plan på att recensera semlor, men det var för mycket annat på gång just då. Men i år blir det av!

Den första semlan inhandlades idag. Jag kommer utvärdera några punkter som jag tycker är viktiga för en semla och betygsätta på en skala mellan 1 och 5.

Det som jag kommer titta efter är följande: 

1. Mängden mandelmassa och dess karaktär
2. Bullen -torr/saftig, eventuell kryddning
3. Semlans lock (storlek)
4. Grädden, mängd och smak
5. Helheten och utseendet



Årets första semla inhandlades på Steinbrenner och nyberg i Saluhallen. Valet föll på just steinbrenner då de finns (bla) i Saluhallen som snart kommer stänga i närmare ett år. Lite tråkigt tycker jag som gärna handlar ofta i Saluhallen.

Pris: 31kr/st



Steinbrenners Semla

1. Mandelmassan.
Steinbrenners semla hade rikligt med mandelmassa i blandad konsistens, slät med större bitar av mandel i. Väldigt god smak på mandelmassan. Helt klart godkänt!

2. Bullen
God bulle och tydlig smak av kardemumma. Men något torr bulle. Ett litet minus för det.

3. Semlans lock
Den här semlan hade ett stort lock. något som jag uppskattar då jag gärna skopar upp grädden men locket.

4. Grädden, mängd och smak
God grädde och helt perfekt mängd. Den gav semlan en härlig höjd.

5. Helheten och utseendet
En fin klassisk semla, inget att klaga på vad det gäller utseendet. Helheten var bra och det var en väldigt god semla. Hade bullen inte varit lite torr så hade det varit en klar femma!
Rekommenderas!





Kaka på kaka



Ibland räcker det inte med en sak och ibland är det svårt att välja. Jag var och fikade med en kompis igår och caféet hade ett bra alternativ för oss veliga; två kakor i ett.


Mousse och en macron

Det var en himla trevlig fika. Vi trotsade både regn och den nya stormen när vi gav oss ut på gatorna. Men vi var inte ensamma om det för caféerna var fullproppade överallt. Många modiga göteborgare var fikasugna igår.



Ordning från början



Jag inviger det nya året med att uppdatera min kalender och almenackan hemma. Ut med det gamla och in med det nya.

Det nya är riktigt snyggt i år. Denna fick jag av älsklingen i julklapp <3

Diary 2012 Hide w-o

Diary 2012 Hide w-o
Bookbinders




RSS 2.0